Energielabel

Hoe wordt jouw energielabel bepaald?

Hoe wordt jouw energielabel bepaald?

Hoe wordt jouw energielabel bepaald?

Ontdek hoe jouw energielabel wordt vastgesteld. Leer over de criteria en de impact op je woning en energieverbruik.

Ontdek hoe jouw energielabel wordt vastgesteld. Leer over de criteria en de impact op je woning en energieverbruik.

Ontdek hoe jouw energielabel wordt vastgesteld. Leer over de criteria en de impact op je woning en energieverbruik.

3 apr. 2024

3 apr. 2024

Wat is een energielabel?

Het energielabel van een woning is een indicatie die weergeeft hoe energiezuinig een huis is, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig. Dit label is niet alleen een afspiegeling van het energieverbruik van de woning, maar het beïnvloedt ook de waarde en het comfort van de woning. Woningen met een beter energielabel verbruiken over het algemeen minder energie, wat resulteert in lagere energiekosten, een betere isolatie en een aangenamer binnenklimaat.

Hoe wordt het energielabel bepaald?

Om het energielabel van een huis te bepalen, wordt een gecertificeerde energieadviseur ingeschakeld die de woning grondig inspecteert. Tijdens deze inspectie kijkt de adviseur naar verschillende aspecten van het huis, zoals de kwaliteit van de isolatie, het type verwarming, de aanwezigheid van ventilatiesystemen en het gebruik van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Op basis van deze gegevens berekent de energieadviseur vervolgens de Energie-Index, die bepaalt welk energielabel de woning krijgt toegekend.

Tips voor een beter energielabel

Er zijn verschillende manieren waarop je het energielabel van je woning kunt verbeteren. Door te investeren in betere isolatie van dak, muren, vloeren en ramen, het installeren van energiezuinige verwarmingsketels of warmtepompen, en door het plaatsen van zonnepanelen of een zonneboiler, kan het energielabel van een huis aanzienlijk verbeteren. Deze verbeteringen dragen niet alleen bij aan een verlaging van de energiekosten, maar kunnen ook de waarde van je huis verhogen.

Belang van een goed energielabel

Het belang van een goed energielabel ligt niet alleen in de milieuvoordelen, zoals een lagere CO2-uitstoot, maar ook in de persoonlijke voordelen. Woningen met een hoger energielabel hebben vaak een hogere marktwaarde en bieden een comfortabeler woonklimaat. Door slimme keuzes te maken in de energiezuinigheid van je woning, draag je bij aan een duurzamere wereld en geniet je tegelijkertijd van een comfortabeler en waardevoller huis.

Veelgestelde vragen over energielabels
Bullet point 1 van logo.
Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

Je verbetert jouw energielabel door investeringen in isolatie, energiezuinige apparatuur en duurzame energiebronnen. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken.

Bullet point 2 van logo.
Is een energielabel verplicht?

Ja, bij de verkoop of verhuur van jouw huis is een geldig energielabel verplicht. Het geeft kopers en huurders inzicht in de energiezuinigheid van de woning.

Bullet point 3 van logo.
Wat kost het om een energielabel aan te vragen?

De kosten voor het aanvragen van een energielabel variëren. Gemiddeld liggen deze tussen de €200 en €400, afhankelijk van je woning.

Geschreven door Lotte Vermeulen

3 apr. 2024